Zainteresovani za održivost zaštićenih prirodnih područja – 3ZA

Zainteresovani za održivost zaštićenih područja – 3ZA“ je zamišljen kao projekat kojim se širi koncept upravljanja (governence), baziran na vladavini prava, participativnosti, rodno osetljivim politikama, inovativnosti i konstruktivnom dijalogu, bude postavljen kao standard u zaštićenim područjima Srbije do 2020. godine.

Kroz uključivanje zainteresovanih strana iz sektora zaštite prirode, poljoprivrede, lovstva i ribarstva, nizom aktivnosti i konstruktivnim dijalogom, projekat će rezultirati u:
- Uspostavljenom nacionalnom forumu ključnih sektora za zaštitu prirode;
- Razvijenom mehanizamu za konsultacije sa lokalnim stanovništvom u zaštićenim područjima u vezi zakona, planskih i programskih dokumenata;
- Napravljenom model uključivanja lokalnog stanovništva u volonterske aktivnosti u pilot zaštićenom području.
- Setu promotivno-edukativnih materijala (serija TV emisija, razglednice, brošura, online kursevi) o procesima donošenja odluka i aktivnostima vezanih za zaštitu prirode različitih sektora.
- Grupi “3ZA – zagovarači za zaštitu prirode”, 25 liderki i lidera promena u zaštiti prirode.
Projekat realizuju Mladi istraživači Srbije, Eko centar i Centar za inovativne aktivnosti.
Projekte aktivnosti obuhvataju: istraživanja u zaštićenim područjima koja će biti osnova za izradu brošura i preporuka za mehanizme saradnje na lokalnom nivou; podizanje kapaciteta kroz treninge i online obuke; snimanje edukativno- promotivnih emisija i medijsku promociju procesa i zaštićenih područja; dijalog ključnih sektora i unapređenje saradnje na lokalnom i nacionalnom nivou; organizovanje akcija za aktivno uključivanje lokalnog stanovništva u zaštitu prirode u zaštićenim područjima itd.

Podršku projektu su dali: JP „Nacionalni park Đerdap“, JP „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Surdulice“, JP „Palić Ludaš“, Specijlani rezervat prirode Uvac, IUCN – Programska kancelarija za jugoistočnu Evropu, Radio televizija Srbije – TV Beograd i Privredna komora Srbije – udruženje za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu.

Voditeljka projekta: Tanja Petrović, Mladi istraživači Srbije
Tim projekta Eko centar: Dejan Zagorac, projekt menadžer, Jelena Bjegović, saradnica
Tim projekta CINA : Milica Kuburović
Vremenski okvir realizacije: avgust 2014. - maj 2015.

Projekat je podržan kroz program SENSE - Podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Program implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC), uz podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).